Snijbloem hortensia


Oorsprong

De latijnse naam van de plant is Hydrangea, maar wordt in de volksmond meestal hortensia genoemd. De fascinerende vorm van de hortensia doet denken aan een oude waterkruik. Dat vond plantkundige Grovonius in 1739 in elk geval. Hij voegde de woorden ‘hydro’ (=water) en ‘angeion’ (=vat of kruik) samen en gaf zo Hydrangea haar naam. Grovonius was indertijd verrukt over deze ‘nieuwe’ plant. Nieuw in Europa dan. Pas rond 1735 maakte we in deze contreien kennis met de eerste Hydrangea. Rijkelijk laat: de hortensia werd al eeuwen in Chinese en Japanse tuinen gebruikt. Maar Hydrangea blijkt nog ouder. Door onderzoek van fossiele resten weten we dat de hortensia 140 miljoen jaar geleden al bestond!

Minnares Hortense

De naam ‘hortensia’ kwam voor het eerst voor in 1771. Verzonnen door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de plant naar een vrouw vernoemde. Wellicht zijn minnares of een bekende astronome uit zijn vriendenkring? Ook dames uit de hogere kringen werden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau. Wie de werkelijke naamgeefster was? Het zal altijd een mysterie blijven.

Stenenbreker

Botanici noemen de mooie plant nooit bij haar ‘volkse’ naam: Hortensia. Zij houden het al sinds 1739 op Hydrangea. Ze behoort tot de familie van de ‘Steenbreekachtigen’. Sterke planten dus: hun wortels kunnen letterlijk stenen breken!

De betekenis

Hortensia staat voor gratie, schoonheid en overvloed (vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm). De bloem staat ook symbool voor dankbaarheid en oprechte gevoelens.

Kleuren

De hortensia snijbloemen zijn in een overvloed aan kleuren verkrijgbaar, u vindt ze in alle tinten rood, roze en paars, maar ook in wit, groen en blauw. Daarnaast zijn er gecombineerde kleuren zoals groen/ rood, paars/ groen en bloemen met gekleurde randjes, bijvoorbeeld roze of blauw met een wit randje. Er zijn zo’n 100 varieteiten, en door veredeling komen er steeds nieuwe kleuren bij. De snijbloemen behouden de kleur die ze hebben op het moment dat ze afgesneden worden. Het proces van het doorkleuren van de bloemen wordt dan gestopt. De kweker bepaalt de kleur op het moment dat hij of zij de bloem afsnijdt.

Toverballen

Het unieke van hortensia’s is het doorkleuren van de bloemen. Gedurende de bloei veranderen de bloemen van kleur. Hun oorspronkelijke kleur mengt zich met een groene tint in diverse kleuraccenten. Als ze helemaal doorgekleurd zijn, zijn ze uiteindelijk herfstrood.
Hortensia snijbloemen worden in verschillende rijpheidsstadia gesneden. Hoe verder de bloemen doorgekleurd zijn, hoe beter de houdbaarheid. Een volgroeide, doorgekleurde bloem die hard en stevig aanvoelt, kan wel 3 tot 4 weken prachtig staan in een vaas. Alleen de doorgekleurde (classic) hortensia is lang houdbaar en makkelijk te drogen.

Verkrijgbaarheid

De hortensia snijbloem is verkrijgbaar tussen april en november. In de winter is er geen aanvoer. De ‘fresh’ (verse) bloemen zijn verkrijgbaar van maart tot en met september. De ‘classic’ (doorgekleurde) bloemen van juni tot en met november. De meeste bloemen komen van de Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla). In de nazomer kan het zijn dat u ook een Pluim hortensia (Hydrangea paniculata) of een Annabelle (Hydrangea arborescens) tegenkomt in uw boeket.

Spectaculaire lengte

Er zijn hortensia’s met een steel van 30 tot 50 cm. De meest spectaculaire exemplaren hebben een steellengte van 80 cm en meer. Daardoor kun je dus eenvoudig een hoge of lage blikvanger in huis creëren.

Geniet langer van uw hortensia bloemen met deze tips

  • Een schone vaas is belangrijk. Een goed middel om je vazen blinkend schoon en bacterievrij te krijgen is chloor. Hoe? Vul de vaas met lauwwarm water en voeg een druppeltje chloor toe. Laat even weken en poets de vaas dan met een afwasborstel. Goed omspoelen en je vaas is klaar voor gebruik.
  • Snij voor je de bloemen in de vaas zet, ongeveer 2 cm van de stelen af voor betere opname van water en snijbloemenvoedsel.
  • Verwijder het overtollig blad aan de onderkant van de steel. Dit zorgt voor een snelle bacteriegroei in het water waardoor de levensduur van de bloemen wordt verkort.
  • Gebruik altijd snijbloemenvoedsel. Het verlengd de bloeitijd van je hortensia en houdt het blad groen en stevig.
  • Zorg voor voldoende (2/3) water in de vaas. Hortensia’s houden er niet van als tussentijds het water wordt bijgevuld.
  • Vermijd een plekje op de tocht, in de felle zon, te dichtbij de verwarming en te dichtbij de fruitschaal.
  • Worden de bloemen slap na een paar dagen in de vaas? Snij de stelen opnieuw schuin af en bevochtig de bloem voorzichtig met een plantenspuit.
  • Hortensia’s houden niet van een metalen vaas of emmer. Glazen vazen zijn ideaal. U kunt dan gemakkelijk de hoeveelheid water en de kwaliteit ervan controleren.

Extra tip voor de doorgekleurde hortensia: drogen!

Neemt de bloem geen water meer op en wordt het blad slap? Verwijder dan het blad van de bloemstelen en haal het water uit de vaas. Zet de bloemen terug in de vaas zonder blad en water. De bloemen zullen dan naar verwachting in z’n geheel opdrogen en zo kun je nog maanden plezier hebben van je gedroogde hortensiabloem.